latest-trends-in-eatingIhmiset ovat kautta aikain seuranneet erilaisia trendejä ja muoti-ilmiöitä. Osa niistä on elämässämme vain hetken kun taas osa jää ilahduttamaan meitä pysyvästi. Tällaisia trendejä esiintyy muun muassa kasinomaailmassa, jossa tietyt pelit ovat hetken valtavan suosittuja, kun taas osa peleistä, kuten kaikkien rakastama Ruletti, jäävät monelle vakinaisiksi harrastuksiksi. Myös ravintolamaailmassa ja ruuissa yleensäkin esiintyy vuosittain uusia trendejä, joita tulee ja menee. Eräs tulevan vuoden ja hiukan viime vuodenkin hittiruokalajeista on havaijilainen herkku nimeltään poke, jota tarjoillaan jo nyt myös muutamassa kotimaisessa ravintolassa. Yksinkertaisesti ilmaistuna poke on sekoitus raakaa kalaa, erilaisia vihanneksia, hedelmiä sekä herkullisia mausteita suuresta kulhosta tarjoiltuna. Poke on kuin hiukan virkistävän erilainen versio sushista, sillä se on yhtä tuoretta, terveellistä ja ennen kaikkea nopeaa, jonka vuoksi se sopiikin niin monen nykyiseen elämäntyyliin. Toinen trendikäs raaka-aine on kukkakaali, jota on suomalaispöydissä nähty syötävän jo yli vuosisadan ajan. Nyt kukkakaalia tarjoillaan kuitenkin aivan uudenlaisessa muodossa, sillä perinteisesti höyrystettynä tai keitoissa tarjoilemisen sijaan kukkakaalista valmistetaan nykyään myös pizzapohjia ja muun muassa riisiä, joka sopiikin mainiosti esimerkiksi gluteeniallergikkojen lautasille. Kolmas mainitsemisen arvoinen raaka-aine, jota on hehkutettu erityisen kovasti viime aikoina, on merilevä, jonka terveysvaikutukset ovat ilmeiset.

Eräs näkyvimmistä ja kokonaisvaltaisimmista muutoksen tuulista on ympäristökuormituksen vähentämiseen pyrkivät toimet, vaikkeivät ne sinänsä varsinaisia trendejä olekaan. Jo vuosikymmenten ajan on todistettu, kuinka ravintoloissa ja ruuanlaitossa yleisestikin heitetään jatkuvasti pois reilusti syömäkelpoista ruokaa. Kotioloissa kokkaileva kuin yhtä lailla ravintolatkin voivat osaltaan vaikuttaa tähän ikävään ilmiöön paremmalla suunnittelulla, jolloin hävikki olisi mahdollisimman minimoitua. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi annoskokojen pienentämistä, sillä on varsin yleistä arvioida reippaasti yläkanttiin nälän selättämiseksi vaadittava, riittävän kokoinen annos. Toinen tähän liittyvä trendi ovat ravintolat, joissa tarjoillaan yksinomaan “jätteistä” valmistettua ruokaa, eli parasta ennen -päiväystä lähenevistä tai jo sen ylittäneistä ruuista tehtyjä herkkuja, jotka ovat kaikesta huolimatta aivan syömäkelpoisia. Tällaisia ravintoloita onkin putkahtanut maailmalle jo kymmeniä ja myös Helsingistä löytyy ainakin yksi sellainen, eikä se varmaankaan jää viimeiseksi kaltaisekseen.