Isommalle porukalle kokkaaminen vaatii suunnittelua

cooking-for-a-larger-group-of-friendsSuuremmalle porukalle kokkaaminen saattaa tuntua monen mielestä luotaantyöntävältä ajatukselta tai vähintään herättää epäilyjä omista kyvyistään onnistua siinä. Kotona ruuan laittaminen itselleen, kumppanilleen ja mahdollisille lapsille on osa arkiaskareita, mutta mikäli edessä ovat suuremmat juhlat tai muu enemmän väkeä houkutteleva tilaisuus, on ruokatarjoiluun kiinnitettävä aivan eri tavalla huomiota. Oli kyse sitten pöytiin tarjoiltavasta illallisesta, seisovasta pöydästä tai ihan vaan bilenaposteltavasta, vaatii ruokatarjoilun valmisteleminen enemmän aikaa aina ruokalistan suunnittelemisesta ruuan esillepanoon asti.

Ota huomioon vieraat

Isommalle ruokakunnalle ruuan valmistamisessa on tietyksi ensitöikseen selvitettävä, kuinka monta henkeä pöydän ääreen istahtaa. Tietyissä tilanteissa voi olla hyvä myös huomioida, kuinka monta lasta, miestä ja naista on tulossa, sillä tämä helpottaa annoskokojen arvioimisessa. Mikäli vieraat ovat jo ennestään tuttuja, pystyt todennäköisesti huomioimaan suurelta osin myös erilaiset erityistarpeet ja mahdolliset allergiat. Etenkin ystäville kokatessa saattaa olla hyvinkin perillä myös siitä, millaiset raaka-aineet ovat mieleen ja millaiset eivät.

Aloita ajoissa

Mikäli ruuanlaitto on muutenkin mieluista puuhaa, kuluu aika kuin siivillä, vaikka sen aloittaisikin reippaasti hyvissä ajoin. Sen myötä ruuanlaitossa ei tarvitse hutiloida ja loppuun jää vielä aikaa hienosäätöön ja esimerkiksi yksityiskohtaiseen koristelemiseen. Ruuan makuun on aikaa kiinnittää enemmän huomiota. Muista suorittaa makutestejä säännöllisesti, äläkä pelkää turhaan mausteiden yhdistelemistä. Mikäli mieli tekee lisätä hiukan eksoottisempia mausteita joukkoon, tee se. Viinitilkan lorauttaminen tomaattikastikkeeseen syventää makua upeasti. Liika on kuitenkin aina liikaa, sillä makua on vaikea korjata jälkikäteen.

Ennen kaikkea tärkeintä aikaisin aloittamisessa on lisäksi tietysti se, ettei ruokia valmisteta juhlien ollessa parhaimmillaan, vaan että myös kokki pääsee mukaan nauttimaan tunnelmasta, kun ruuat ovat jo suurelta osin tarjoiluvalmiina vieraiden saapuessa. Kannattaa rohkeasti kysyä ystäviltä apua ruuanvalmistuksessa, mikäli aika tuntuu menevän tiukille. Vaikka tavallista suuremmalle ihmisjoukolle kokkaaminen saattaakin tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta tehtävältä tai vähintään stressaavalta asialta, ei sen tarvitse kuitenkaan olla niin. Varaa tehtävälle tarpeeksi aikaa ja kutsu mukaan apujoukkoja, niin rattoisa ja maittava ruokahetki on taattu!