eatingUlkona ruokailemisesta on tulossa yhä enemmän ja enemmän nautinto. Ravintolat ja niiden keittiöt panostavat yhä enemmän ja enemmän laatuun. Oli kyse raaka-aineista, valmistusmenetelmistä tai yhdistelmistä, keittiömestarit panevat parastaan taatakseen asiakkailleen ainutkertaisia elämyksiä.

Mitä pienemmäksi gastronomian maailma kutistuu matkailun ja matkailuohjelmien tarjonnan myötä – puhumattakaan kokkiohjelmista ja television ‘makumatkoista ympäri maailmaa’ – sitä laajemmaksi kasvaa se kirjo, mitä ravintolat tarjoavat asiakkaille. Enää ei tarvita erikoisuuksia ravintolan menestymiseen: korkea laatu, hyvä maku ja ennen kaikkea erinomainen asiakaspalvelu ovat niitä tekijöitä, joilla pärjätään.

Pitkään ollaan puhuttu siitä, kuinka suomalaista keittiötä ei ole olemassakaan. Viime aikoina nuoremman polven keittiömestarit ovat kuitenkin huomanneet kansainvälisten suuruuksien jalanjäljissä, että luonnon kausivaihtelut tuovat suuriakin muutoksia tuoreitten raaka-aineitten tarjontaan. Siinä, missä vielä vuosikymmen sitten turvauduttiin ympäri vuoden samojen raaka-aineiden käyttöön tuonnin voimin, saatetaan ruokalistaa vaihtaa muutaman kuukauden välein kausittaisten raaka-aineiden saannin turvaamiseksi. Päivän kala saattaa löytyä useammankin ravintolan listalta ja tarkoittaa nimenomaan samana päivänä saatua tuoretta kalaa!

Ei riitä, että raaka-aineet ovat ensiluokkaisia. Eikä riitä, että raaka-aineet ovat sesongin tai vallitsevan vuodenajan mukaisia. Ellei raaka-aineita osata valmistaa niille soveltuvin menetelmin ja ammattilaisten tapaan, saatetaan jopa haaskata valmistettavien ruokien ominaispiirteet. Ammattimainen keittiö vaatii asiansa tuntevat ja työmenetelmänsä osaavat tekijät: pelkästään keulakuvana keikkuva keittiömestari ei ole keittiön laadun tae.

Suomalaisessa ravintolamaailmassa piirit ovat pienet. Tästä syystä koulutus on myös korkeatasoista: koulujen opettajat ovat itse nimensä hankkineita ammattilaisia, jotka tekevät parhaansa siirtääkseen tietonsa ja taitonsa eteenpäin, alan uusille toivoille. Parhaat keittiömestarit eivät enää ole vain komentavia käskyttäjiä vaan modernisti tiimejään luotsaavia valmentajia, joiden käsissä ammattinsa ja menetelmänsä osaavat keittiöalan ammattilaiset kykenevät antamaan asiakkailleen parastaan, päivästä toiseen, sesongista seuraavaan.

Parhaimmillaan ravintolassa syöminen on kokoelma aitoa, rehellistä ja ammattimaisesti tuotettua kokemusta. Kokemus alkaa jo ovelta, mistä asiansa osaava henkilökunta palvelee asiakasta läpi koko aterian aina sen viimeiseen kruunuun ja päätökseen saakka. Välillä keittiön spesialistit pääsevät näyttämään taitojaan sesonkien mukaan tehtyjen ateriakokonaisuuksien kautta.

Kaiken kaikkiaan, ulkona syöminen on parhaimmillaan aitoa ja ammattimaisesti toteutettua. Kokemus, jonka haluaa uusia.